Om Veterankort

Sedan sommaren 2014 har Försvarsmakten utfärdat veterankortet. Kortet kan beställas av samtliga veteraner i Försvarsmakten – såväl utlandsveteraner som av dem som varit anställda och tjänstgjort nationellt.

Veterankortet visar att du har gjort en insats för Sverige och att du aktivt valt att behålla kontakten med Försvarsmakten efter tjänstgöringen.

Veteransamordnarna på förbanden arrangerar ibland träffar för veterankortsinnehavare.


Kortet fungerar även som ett förmånskort, framförallt i form av erbjudanden som kan användas hos flera företag och organisationer i hela Sverige. Förmånerna sammanställs på den här hemsidan och presenteras under erbjudanden. Till hemsidan finns det även kopplat ett nyhetsbrev för registrerade användare.

Vilka företag som medverkar och vilka förmåner respektive företag erbjuder förvaltas och administreras av Svenska Soldathemsförbundet, soldathem.org

Kontakt: info@veterankort.se

Frågor och Svar

Här hittar du svar på vanliga frågor vi får. Finns inte din fråga här så hittar du ett kontaktformulär nedan där du kan ställa din fråga.

Du ansöker om ett veterankort via ”Mitt Försvarsmakten”: Mitt Försvarsmakten

Enligt Försvarsmakten ska man uppfylla något av följande kriterier för att kunna ansöka om ett veterankort:

Officer, GSS K, Civilanställd

  • Du ska ha avslutat din anställning i Försvarsmakten och varit tillsvidareanställd i minst sex månader för att vara berättigad ett veterankort. (Du kan dock ansöka om veterankort under pågående anställning om du har en eller flera avslutade utlandstjänstgöringar bakom dig.)

GSS T

  • Du ska ha en sammanlagd aktiv tjänstgöringstid på minst sex månader för att vara berättigad ett veterankort.
  • GSS K som har varit tillsvidareanställda i mer än sex månader och övergår i en GSS T anställning är berättigade ett veterankort.

Reservofficer

  • Du ska ha en sammanlagd aktiv tjänstgöringstid på minst sex månader för att vara berättigad ett veterankort.

Utlandsveteran

  • För att tillhöra kategorin utlandsveteran enligt veterankortets bestämmelser, ska du ha en sammanlagd tjänstgöring i internationell militär insats på minst 30 dagar.

Sedan sommaren 2014 har Försvarsmakten utfärdat veterankortet. Kortet kan beställas av samtliga veteraner i Försvarsmakten – såväl utlandsveteraner som av dem som varit anställda och tjänstgjort nationellt. Veterankortet visar att du har gjort en insats för Sverige och att du aktivt valt att behålla kontakten med Försvarsmakten efter tjänstgöringen. Kortet fungerar även som ett förmånskort, framförallt i form av erbjudanden som kan användas hos flera företag och organisationer i hela Sverige.

Om ditt hemmaförband är nedlagt väljer du själv till vilket förband du ska tillhöra. Det kan vara det förband som ligger geografiskt närmast dig, där du gjorde din utbildning inför eventuell utlandstjänstgöring, eller genom annan anknytning. Förbandens veteranaktiviteter är frivilliga och skiljer sig mellan respektive ort. Mailadresser till respektive förbands veteransamordnare hittar du här: Försvarsmaktens anhörig- och veteransamordnare

Veterankortet är ett samarbete mellan Försvarsmakten, Sveriges ideella veteran-och anhörigorganisationer samt näringsidkare. Det är ett samarbete där alla inblandade parter gynnas, och är inte förenat med några kostnader. Maila till info@veterankort.se om du vill veta mer.

Leveranstiden av veterankortet kan variera och dröja i upp till två månader. När ansökan är handlagd och kortet upptryckt, så levereras det direkt hem i din brevlåda.
Tyvärr ingår för närvarande inte de som tjänstgjort inom Hemvärnet i de kategorier som är berättigade att ansöka om ett veterankort. Dock kan dessa kriterier komma att ändras framöver. Se frågan ”Är jag berättigad till att ansöka om ett veterankort?” för mer information.

Nej, enbart fullgjord värnplikt berättigar inte till att ansöka om ett veterankort.

Ansökan skickas alltid till Mitt Försvarsmakten. I ansökan väljer du ett förband, och då kan du välja det som ligger närmast din hemort rent geografiskt, alternativt ett förband som du har annan anknytning till. (Närhetsprincipen kan vara fördelaktig då man kan bli inbjuden till veteranträffar och liknande.) Mailadresser till veteransamordnarna finner du här: Försvarsmaktens anhörig- och veteransamordnare

Engelsk text har endast betydelse om du har för avsikt att använda ditt veterankort utomlands. De första veterankorten som trycktes upp innehöll tyvärr inte denna text, men när det är dags att förnya ditt kort (efter 5 år) så kommer texten ”Swedish Armed Forces” att stå med på kortet.

Du ska ha fått inloggningsuppgifter i det bekräftelsemail du fick vid registrering. Om du inte hittar dem kan du kontakta: info@veterankort.se

Kontakta

Har du frågor som vi inte besvarat i FAQ’n ovan kan du kontakta oss via mejladressen info@veterankort.se eller kontaktformuläret nedan.

Följ oss på
sociala medier

I vår Facebookgrupp blir du snabbt uppdaterad med nya spännande erbjudanden och tävlingar. På Instagram och Twitter kan du följa vad som händer i Veteranfrågor.

Den här hemsidan använder sig av cookies för statistik. Om du vill kan du i din webbläsare stänga av dessa.