FN-dagen – en hyllning till samarbete över gränserna

FN-dagen firas varje år den 24 oktober för att uppmärksamma bildandet av Förenta Nationerna och dess betydelse för världsfred, mänskliga rättigheter och hållbar utveckling. Årsdagen markerar det historiska ögonblicket då FN-stadgan trädde i kraft år 1945, efter andra världskrigets slut. Vi passar på att sända en extra tanke till alla våra svenska veteraner som under årens lopp kämpat för fred och mänskliga rättigheter under FN:s fana.

1971 rekommenderade FN:s Generalförsamling att dagen skulle uppmärksammas av medlemsstaterna som en nationell högtidsdag, i syfte att reflektera över och hylla det globala samarbetet för att lösa gemensamma utmaningar. Genom diplomati, fredsbevarande insatser och humanitärt arbete strävar FN efter att bygga en bättre framtid för alla. Att fira FN-dagen är ett sätt att hedra denna strävan och öka medvetenheten om FN:s viktiga arbete.

FN-dagen firas på olika sätt runt om i världen. På FN:s högkvarter i New York hålls tal, ceremonier och evenemang som samlar ledare, diplomater och företrädare från medlemsländerna och som belyser FN:s prestationer och mål.

Många länder firar också FN-dagen genom att organisera lokala evenemang och aktiviteter som främjar medvetenhet om FN:s arbete och principer. Skolor och utbildningsinstitutioner använder detta tillfälle för att undervisa elever om FN:s roll i världen och dess betydelse för att uppnå global fred och hållbarhet.

I Sverige har vi nationell flaggdag där vi antingen hissar svenska flaggan eller FN-flaggan, och utöver evenemangen i skolor och på nationell nivå anordnas även diverse lokala, mindre tillställningar för att uppmärksamma dagen. Till exempel bjuder vissa av landets soldathem in till kaffe och samkväm för alla intresserade.

Dagen, som är en årlig påminnelse om vikten av internationellt samarbete och fred, är också en lämplig dag att särskilt hylla alla våra svenska veteraner som gjort en insats i strävan efter en bättre och mer rättvis värld för alla. Det är ju trots allt där det börjar – med varje individs personliga insats – för att vi tillsammans ska kunna bygga en hållbar framtid.

Fler nyheter

Stig-Inge berättar öppenhjärtigt om rollen som PBV-förare, hur det var att komma ner på Balkan, men också om hur det var att komma hem.
Niklas är född och uppvuxen i Skåne, och flera av er vet nog vem han är om man nämner hans speciella smeknamn ”Slaktaren”. Han berättar här om sina erfarenheter från insatster på Balkan.
Balkanveteraner hyllas i samband med veterandagen
Visste du att Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina arbetar för att förbättra det ukrainska folkets hälsa och levnadsvillkor, men att de också arbetar för att stödja såväl veteraner som…
Den senaste veckans uttalanden om risken för krig i Svergie från politiker och myndighetspersoner har givit upphov till oro och hamstring av livsmedel.
Om jag kan inspirera 1000 människor till aktiv hemberedskap, så är det ju 1000 människor mindre för samhället att ta ansvar för, säger kokboksförfattaren Maria Byqiust.