Beredskap för bekväma

Beredskapsveckan fokuserar i år på övning, och på många håll i landet har kommuner, regioner och företag passat på att testa hur deras verksamhet fungerar vid en kris-/samhällsstörning. En som gått från ord till handling är kokboksförfattaren Maria Byquist som provlagat tusentals portioner för att komma fram till vilka recept som fungerar bäst att använda om man bara har torrvaror och konserver att tillgå.

 

 Egentligen är Beredskap för bekväma en del av rubriken på Maria Byquists podd En svensk drake – beredskap för bekväma, som hon driver tillsammans med Hanna-Karin Grensman. Den tar sin utgångspunkt i vikten av hemberedskap, och syftar till att hjälpa människor att själva ta ansvar – att vara en del av lösningen istället för en del av problemet. Maria förklarar:

– Ju mer teknologiskt samhälle vi lever i, desto mer sårbara blir vi. Kunskaper om hur man lagar mat på vedspis och är självförsörjande har fallit i glömska.

Med detta menar Maria att om vi vid en krissituation har det ordnat hemma för familj och anhöriga, så underlättar det för den som är anställd i Försvarsmakten och har en viktig uppgift att sköta. ”Om jag kan inspirera exempelvis 1000 människor till aktiv hemberedskap, så är det ju 1000 människor mindre för samhället att ta ansvar för.”

Beredskapsveckan (v. 39) är ett initiativ av MSB och handlar om att inspirera människor till att ta ansvar för sin egen beredskapsförmåga och motståndskraft i händelse av kris eller krig. Olika delar av samhället är engagerade för att ge informationsinsatsen större genomslag. En som verkligen hörsammat uppmaningen om engagemang är Maria, då hon i veckan släpper en bok, håller föredrag, gör skolbesök och håller kurser.

-Vi har ju träffats i flera veteransammanhang, och då har du glatt alla barn och vuxna i din roll som ballongprinsessa. Varifrån kommer ditt engagemang för veteraner?

-Pappa är gammal flottist, så jag är uppvuxen med organisationer som till exempel Flottans Män och jag har lärt mig att respektera Försvarsmakten. Jag har också träffat en hel del veteraner genom åren.

Maria Byquist är just nu tillsammans med Linda Lagerstrand aktuell med Slottsdrakens beredskapskokbok – allt för en trygg hemberedskap vid kris eller samhällsstörning, och till sin hjälp har hon haft en rad experter på området. Hon berättar att det var efter att ha lyssnat på ett tal av Överbefälhavaren, där han sa att Försvarsmakten inte kan klara sitt uppdrag om inte civilsamhället gör sitt.

-Han uppmanade därför oss alla att gå hem och göra jobbet, och då gjorde jag det, säger Maria som om det vore en självklarhet.

Vid en första anblick uppfattar man att beredskapskokboken vänder sig till barn, men sedan inser man att de här recepten är lika relevanta för vuxna, och det är precis Marias tanke med boken. Hon säger:

-Forskning visar ju att om man vill påverka vuxna, så ska man börja med att vända sig till barn, så att de i sin tur kan påverka de vuxna.

idare berättar Maria att en drivkraft för henne är att vi människor mår bäst av att leva så nära ”normalläge” som möjligt, och då kan ju recepten vara en god hjälp på vägen. Recepten är utformade utifrån principen att ingredienserna ska klara minst sex månader i rumstemperatur.

-Vilket är ditt eget favoritrecept?

-Jamen, jag gillar dem alla. Jag har totalt provlagat ca 1200 portioner, men jag kan ju nämna ”Livgardet gräver ståvärn” (som är en mumsig efterrätt) eller varför inte ”Försvarsbulle”.

Att Maria är utbildad lärare märks på det genomgående pedagogiska anslaget, där draken på ett fiffigt sätt varvar tips på hemberedskap med goda recept och spännande draksagor.

Maria avslutar med att uppmana oss alla att göra vår del i beredskapspusslet. För att klara uppgiften behöver man bara ha ett enda ord i huvudet: DRAKSVANS!

D.R.A.K.S.V.A.N.S-metoden är:

Dryck (vatten först)

Resurslåda (mat, tillagning,värme osv)

Apotekslåda

Kunskap (nätet är dåligt ställe att lita på för kunskap i nödsituation då nätet kan lägga nere)

Samarbete

Värme

Akutinformation (adekvata medicinlistor och journalutdrag om journalsystem/internet havererar)

Nödradio (information från myndigheter är kritisk i kris)

Samlingsplats (om mobilnät ligger nere så vet barnen var man hämtar dem)

Länk till podden: En svensk drake – Beredskap för bekväma

Här hittar man boken: Slottsdrakens beredskapskokbok

 

 

 

 

Fler nyheter

Stig-Inge berättar öppenhjärtigt om rollen som PBV-förare, hur det var att komma ner på Balkan, men också om hur det var att komma hem.
Niklas är född och uppvuxen i Skåne, och flera av er vet nog vem han är om man nämner hans speciella smeknamn ”Slaktaren”. Han berättar här om sina erfarenheter från insatster på Balkan.
Balkanveteraner hyllas i samband med veterandagen
Visste du att Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina arbetar för att förbättra det ukrainska folkets hälsa och levnadsvillkor, men att de också arbetar för att stödja såväl veteraner som…
Den senaste veckans uttalanden om risken för krig i Svergie från politiker och myndighetspersoner har givit upphov till oro och hamstring av livsmedel.
FN-dagen, som är en årlig påminnelse om vikten av internationellt samarbete och fred, är också en lämplig dag att särskilt hylla alla våra svenska veteraner som gjort en insats i strävan…