FREDRIK KINGS, L 116

Fredrik Kings gjorde insats som Stf Chef på Livsmedelspluton på förrådskompaniet. Läs hela hans berättelse här:

 

Vilken Libanoninsats? L116 1993

 

Vad hade du för någon uppgift?  Stf Chef på Livsmedelspluton på Förrådskompaniet. Tillsammans med plutonchef leda och fördela arbetet, hålla i kontakter med Kompanledning och våra kontaktpersoner på Unifil HQ. Mycket av våra dagliga arbetsuppgifter styrdes inte via kompaniledningen utan via Unifil HQ, vilket fick lite intressanta konsekvenser ibland.

 

Hur insatsen påverkat ditt liv? Vår pluton hade en oerhörd sammanhållning och genomförde många roliga aktiviteter gemensamt redan nere i Libanon, det fanns egentligen inga gränser på soldater och chefer så fort arbetsdagen var slut. Idag kan jag nog få tag i närmare 90% av plutonen på väldigt kort tid och jag har oerhörd respekt för vad vi åstadkom tillsammans. Det här är alla personer man vill ha med sig när det blåser riktigt illa! Fram tills nyligen har jag inte haft någon direkt nytta av utlandstjänstgöringen undantaget den enorma erfarenhet av att lära känna och förstå andra människor och kulturer. Idag har jag kanske mer nytta av den allmänna erfarenheten från missionen då jag nyligen startat upp Soldathemmet i Falun när regementet återupprättas, här hoppas jag få möjlighet att arbeta med veteranaktiviteter så småningom på ett lokalt plan.

Den allra största vinsten i övrigt är att jag idag är gift med en arbetskollega från L116, vi råkade träffas nästan 25 år efter missionen efter en himla massa konstiga omständigheter. Idag bor vi tillsammans med vår lilla beaglekille i skogen utanför Falun och stormtrivs.

 

Vad tycker du är viktigast att jobba med framåt avseende veteranfrågorna? Att arbeta med frågorna med väldigt olika ingångsvärde, Missionerna är så olika och behoven varierar så enormt. Sen att arbeta med information är en enormt viktig bit, det finns hjälp att få, men jag kan tänka mig att en del från långt tidigare missioner kanske inte alltid nås av den informationen.

 

Hur firar du veterandagen? Den firar jag med att stolt bära Soldathemmets fana i samband med veterandagen i Stockholm. Jag kommer att bli som ett Kinderägg på veterandagen, tre i ett, eftersom jag är KVM i ett hemvärnsförband också kan jag bära fanan i uniform, och samtidigt vara Libanonveteran och soldathemsföreståndare 🙂 Hoppas verkligen att jag och min underbara fru kommer att träffa många gamla vänner där!

 

Fler nyheter

Det blir Generallöjtnant Michael Claersson som utsetts att överta posten som Sveriges Överbefälhavare.
Anette är en av de balkanveteraner som i år tilldelas jetong i samband med veterandagen. Läs Anettes berättelse från insatsen, om hur det var att komma hem, och vad insatsen idag betyder.
Stig-Inge berättar öppenhjärtigt om rollen som PBV-förare, hur det var att komma ner på Balkan, men också om hur det var att komma hem.
Niklas är född och uppvuxen i Skåne, och flera av er vet nog vem han är om man nämner hans speciella smeknamn ”Slaktaren”. Han berättar här om sina erfarenheter från insatster på Balkan.
Balkanveteraner hyllas i samband med veterandagen
Visste du att Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina arbetar för att förbättra det ukrainska folkets hälsa och levnadsvillkor, men att de också arbetar för att stödja såväl veteraner som…