Niklas Bengtsson – MA02, BA07 och KS01

Niklas är född och uppvuxen i Skåne, och flera av er vet nog vem han är om man nämner hans speciella smeknamn ”Slaktaren”. Den enkla förklaringen till detta något udda smeknamn är att det fanns två ”Niklas Bengtsson” i hans grupp på insatsen, och för att skilja dem åt blev det Niklas tidigare yrkesbana som gav upphov till namnet ”Slaktaren”. Niklas har på senare är även varit aktiv och skrivit i facebookgruppen ”Swedish Veteran”.

Niklas första insats var MA02, där han tjänstgjorde som livsmedelsman. De hade bland annat till uppgift att köra vatten till OP uppe i bergen. Det var dock ofta alldeles för besvär4lkigt väglag för vattenbilen, så på nätterna lånade de reservdäcken till de terränggående lastbilarna, satte dem på vattenbilen och kunde på så sätt ta sig fram på de slingriga vägarna.

Dessvärre var det en soldat som under insatsen omkom i en trafikolycka. Niklas berättar att de inte upplevde att de fick någon hjälp att bearbeta förlusten och sorgen ifrån bataljonen. Morgonen efter olyckan hissades flaggorna på halv stång och sen var det inte mer med det. Var och en fick själv sörja eller ta hjälp av sina kamrater i sorgen.

På BA07 var det också tänkt att Niklas skulle tjänstgöra som livsmedelsman, men så blev det PX-gruppen istället, och där stod han bland annat i butiken. Han tyckte det var mycket positivt att arbeta där, då man träffade en massa olika människor, och utöver kamraterna från insatsen så var det ex. FN-poliser, samt soldater från andra länder.

En erfarenhet som Niklas delar med många andra veteraner, är att efter hemkomsten så tröttnade folk ganska fort på att lyssna till ens erfarenheter från insatsen. Då kan det vara bra att åka på olika veteranträffar, och på sommaren är höjdpunkten ÖS i Halmstad. Oavsett vilken insats man gjort så är man alla en del av samma berättelse.

Till KS01 åkte Niklas återigen som Livsmedelsman, men blev den här gången en del av underhållskompaniet där man fick nytta av sin snickerierfarenhet. Ett uppdrag han särskilt minns från insatsen, var i samband med branden på idrottsanläggningen i Tuzla.

Niklas har även deltagit i ett flertal olika beredskapsinsatser, där man utbildats och sedan stått i beredskap under ett års tid.

Några viktiga saker Niklas tar med sig från sin tid i Försvarsmakten, är något som inte alla idag ser som en självklarhet på till exempel en arbetsplats, nämligen att vara punktlig och ordningsam.

Självklart har Niklas ett veterankort och han följer våra konton på sociala medier för att bland annat spana in vilka företag som ger rabatt till veteraner.

För några år sedan var Niklas med om en tragisk situation där han cyklade berusad, vilket han skäms för, men han hoppas att det kan öppna ögonen för andra veteraner. Idag arbetar han ideellt mot missbruk. Den här händelsen i kombination med det han varit med om och vad han sett under sina insatser, har gjort att han värdesätter livet och särskilt de små sakerna som kan få stor betydelse för någon – att säga ”hej” eller ”tack”. Lite vänlighet kostar inget extra.

Niklas avslutar intervjun med att konstatera det viktigaste – att veteraner ställer upp för varandra. På min storebrors begravning var det 60-70 veteraner. Försvarsmakten hade skickat ner ett högt befäl. (Även min bror har tjänstgjort i Försvarsmakten.)  Jag har också till exempel varit på en veterans 90-åre fest. Veteranen blev nästan tårögd.

Fler nyheter

För 29:e gånge arrangeras Veteranträffen ÖS i Halmstad – vi ses väl där?
Carl-Oskar Bohlin är Sveriges minister för civilt försvar.
Det blir Generallöjtnant Michael Claersson som utsetts att överta posten som Sveriges Överbefälhavare.
Anette är en av de balkanveteraner som i år tilldelas jetong i samband med veterandagen. Läs Anettes berättelse från insatsen, om hur det var att komma hem, och vad insatsen idag betyder.
Stig-Inge berättar öppenhjärtigt om rollen som PBV-förare, hur det var att komma ner på Balkan, men också om hur det var att komma hem.