Ny ÖVerbefälhavare utsedd

”I fredags presenterade regeringen att man utsett mig till ny Överbefälhavare efter nuvarande ÖB Micael Bydén. Tillträde sker den 1 oktober i år. Fram till dess fullföljer jag mitt jobb som chef för Försvarsstaben med fullt fokus. Vem som blir ny C FST kommer efter förslag från Försvarsmakten, beslutas av regeringen och bilden kommer klarna efter sommaren”. (Citerat från Michael Claessons Instagram.)Regeringen utsåg i fredags Michael Claesson, utlandsveteran från både Kosovo och Afghanistan-insatsen, till ny överbefälhavare under en presskonferens. Claesson, som för närvarande är chef för Försvarsstaben, beskrev uppdraget som komplext och inspirerande och att han ser fram emot att arbeta med både anställda och frivilliga för att stärka försvarsförmågan.

Sveriges Veteranförbund har via sin facebooksida gjort en fin sammanfatttning över Michael Claessons bakgrund, framförallt hans erfarenheter av utlandstjänst:

Regeringen utsåg i fredags Michael Claesson, utlandsveteran från både Kosovo och Afghanistan-insatsen, till ny överbefälhavare under en presskonferens.

Claesson, som för närvarande är chef för Försvarsstaben, beskrev uppdraget som komplext och inspirerande och att han ser fram emot att arbeta med både anställda och frivilliga för att stärka försvarsförmågan.

Claesson har en gedigen militär bakgrund. År 2012–2013 var han chef för den 24:e svenska kontingenten inom ISAF i Afghanistan, och år 2000–2001 var han ställföreträdande sektionschef vid KFOR HQ i Kosovo.

Statsminister Ulf Kristersson betonade på presskonferensen att Claessons främsta uppgifter blir att fortsätta tillväxten av Försvarsmakten, stödja Sveriges integration i Nato, ge stöd till Ukraina samt stärka samarbetet mellan det militära och civila försvaret.

Claesson har en bred erfarenhet från olika militära och civila poster, inklusive tjänstgöring vid Regeringskansliet, Nato och Försvarsmakten. Han har även varit militär rådgivare vid Sveriges delegation vid Nato samt militär sakkunnig vid Utrikesdepartementet och Försvarsdepartementet.

Fler nyheter

Anette är en av de balkanveteraner som i år tilldelas jetong i samband med veterandagen. Läs Anettes berättelse från insatsen, om hur det var att komma hem, och vad insatsen idag betyder.
Stig-Inge berättar öppenhjärtigt om rollen som PBV-förare, hur det var att komma ner på Balkan, men också om hur det var att komma hem.
Niklas är född och uppvuxen i Skåne, och flera av er vet nog vem han är om man nämner hans speciella smeknamn ”Slaktaren”. Han berättar här om sina erfarenheter från insatster på Balkan.
Balkanveteraner hyllas i samband med veterandagen
Visste du att Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina arbetar för att förbättra det ukrainska folkets hälsa och levnadsvillkor, men att de också arbetar för att stödja såväl veteraner som…
Den senaste veckans uttalanden om risken för krig i Svergie från politiker och myndighetspersoner har givit upphov till oro och hamstring av livsmedel.