Projekt Camp Valkyria

Projektets bakgrund Anna och Stefan Jonsson och anhöriga startade stiftelsen Jesper Lindbloms minne 2006 för att hedra minnet av Annas son Jesper som stupade under sin tjänstgöring i Afghanistan 2005. Han tjänstgjorde vid Försvarsmaktens specialförband. Stiftelsen har skapats för att hedra hans minne, men också för att uppmuntra föregångsmannaskap, kamratskap och ledarskap under svåra förhållanden. Dessa egenskaper var särskilt framträdande hos Jesper. Stiftelsen delar årligen ut ett stipendium till någon / några i Specialförbandssystemet. 2024 delas det 18:e stipendiet ut.

Varför har du valt att engagera dig?
-Jag och Anna ville lyfta veteranfrågan och skapa erkänsla samt bygga ett veterancenter. 2021 skapade vi tillsammans med Carl Douglas, företagaren, lantbrukaren och inte minst veteranen, ett projekt som ska mynna ut i byggandet av ett veterancenter i Täby.
En mötesplats för återträffar, möten, samtal och olika temaveckor/helger som blir den huvudsakliga inriktningen.
Vi ser också framför oss att det blir en samlingsplats för såväl veteraner och deras anhöriga från Försvarsmakten, myndigheter och olika frivilligorganisationer som arbetar med veteraner. En angelägenhet för alla!

Vi har kontakt med Veterancentrum på Karlberg, som är Försvarsmaktens avdelning för veteraner och som i sin tur har kontakt med olika organisationer som arbetar med veteraner och anhöriga.

Hur långt har projektet kommit?
-Just nu arbetar vi med fyra olika delar parallellt:
• Förankringsprocess (hos ett flertal myndigheter)
• Bygglovsprocessen
• Start av en ny stiftelse
• Lösa driften av anläggningen

Under åren 2026 – 2027 kommer vi att bygga anläggningen ifrån grunden. Det kommer att bli logi med olika boendetyper, plats för 200 sittande middagsgäster, gym, bibliotek, samlingslokaler, pub och café. Vi kommer även att skapa en minnesplats i anslutning till centret.

Vilken målgrupp har ni?
-Vi ser framför oss att veteraner från olika utsändande myndigheter kommer till centret, men även anhöriga som är oerhört viktiga.
Vi samarbetar bland annat med Försvarsmakten, Polisen, Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap och Folke Bernadotte-Akademien. Vi samarbetar även med ideella organisationer som vi krokat arm med. Några av dem har ställt sig positiva till att flytta sina respektive kanslier till centret.

Hur kan den enskilde veteranen ha nytt av centret?
-Det kommer att finnas ett utbud av aktiviteter för veteraner. Vi kanske bjuder in till en tematräff – låt säga tema ”Kosovo”, och då blir det föreläsning, filmvisning, mat och traditioner ifrån Kosovo osv. Vi vill samverka med alla frivilligorganisationerna för att skapa en inriktning mot aktiviteter för både vuxna, barn och unga.

Hur ser en vanlig torsdag ut på Camp Valkyria ut om 5 år?
Då ser jag framför mig en mötes- och rekreationsanläggning där det serveras ärtsoppa och pannkakor i restaurangen, ett gäng veteraner har återträff, några veteraner som fått på remiss att koppla av tränar på gymmet. Nordens fältpastorer har kanske en samling och Invidzonen har en samtalsgrupp. Några unga förmågor kör barmarksträning inför nästa års Vasalopp. På kvällen blir det musikunderhållning eller fotbollskväll. Vår vision är att människor ska må lite bättre när de åker hemåt igen!

Fler nyheter

NORDEFCO är ett nordiskt försvarssamarbete och en del i detta är också veteranarbete, och i synnerhet forskning.
För 29:e gånge arrangeras Veteranträffen ÖS i Halmstad – vi ses väl där?
Carl-Oskar Bohlin är Sveriges minister för civilt försvar.
Det blir Generallöjtnant Michael Claersson som utsetts att överta posten som Sveriges Överbefälhavare.
Anette är en av de balkanveteraner som i år tilldelas jetong i samband med veterandagen. Läs Anettes berättelse från insatsen, om hur det var att komma hem, och vad insatsen idag betyder.